3 Eylül 2007 Pazartesi

Cemile / Kaknüs Çocuk Yayınları


cemile serisinden 4 kitabımız var. ilkini isteyerek, diğer ikisini okumadan, sonuncusunu da çocukların ısrarlarına dayanamayarak aldım. cemile'de resimleme tekniği ve renk kullanımı çok iyi, ancak seçilen konular ve dolaylı anlatımını ben hiç beğenmedim.

mesela bendeki kitaplardan biri olan "cemile-annemle babam bana kızmamış"da boşanmayı ele alıyor. cemilenin arkadaşının boşanıyor olan anne babası yüzünden çocuk kendini sorumlu hissediyor, sonra cemile evde bir duvarı kirlettiği için anne babasının boşanacağını düşünüyor, boşanmadıklarında buna böyle birşeyin sebep olmayacağını kestirip, arkadaşını da annen-baban senin yüzünden boşanmadı diye teselliye gidiyor. bu "karakter eğitimi" serisi 3 yaş sonrası çocuklara hitap ediyor. anne babası boşanmış çocukların yani boşanma eylemini tanıyan, bilen çocukların bu konuya aşinalığından belki faydalı olabileceği düşünülmüş olabilir ancak hiç bilmeyen çocukların akıllarına hiç yoktan böyle bir konuyu sokmak, üzerine sorular sormasını sağlamak çok gereksiz. bu resimlere çok daha güzel bir hikaye yazılabilirdi.

aynı zamanda "cemile-doktora gidiyor"da, doktora giderse aşı olmasının karşılığında doktorun kendine şeker vereceği (aşı olmanın gerekliliklerinin anlatılmayıp da rüşvete teşvikini) konu ediliyor. "cemile-parka gidiyor" ve "cemile-okula dönüyor" un konuları gereksizce uzatılıp, aslında çok ders vermek istiyormuş da ama hiç vermeseymiş daha güzel olurmuş duygusunu yaratıyor. ve hepsinde olan ortak özellik çok dolaylı cümle kullanılması. yalnız resimleri çocuklar tarafından çok dikkat çekici ve şık olduğundan almayı cazip kılan bir özelliği. biz üzerine yeni hikayeler uydurarak okumayı tercih ediyoruz şimdilik. velhasıl ben sevemedim ama sevenler varmış :)

her biri 3,5 lira. serinin tamamı alındığında indirim var.

2 yorum:

Ozgur dedi ki...

Merhaba,

Ben su bosanma ile ilgili kitaba deginmek istiyorum.Kizima kitap secerken,mutlaka onceden okumaya calisiyorum.Boylece bize hitap eden konulara oncelik verdigim gibi,kizimin gelisimine yardim edecek kitaplari secmis oluyorum.

Ancak bosanma uzerine olan kitap,bosanan veya bosanmak uzere olan ailelere yardimci olunmasi amaci ile yazilmis olmali.Dolayisiyla,kitabin yardimci oldugu cocuklar var.

Cocuklarimiza kitap alinirken,iyice incelenmesinden yanayim.
Sevgilerimle

Ozgur dedi ki...

Ah bu arada blogunuzu keyifle izliyorum demeyi unutmusum:)