30 Eylül 2007 Pazar

Bazı uzmanlar çocuklara altı yaşına kadar masal okunmasını sakıncalı buluyorlar, bunun yerine hikaye kitaplarının tercih edilmesi gerektiğini savunuyorlar. Bazı uzmanlar ise bunun önemli olmadığını düşünüyor ve masal ya da hikaye fark etmeyeceğini, çocukların kitabı sevdirme de ikisinin de önemli olduğu görüşündeler.

Masallarda geçen periler, devler, cinler, kötü kalpli cadılar yani gerçeküstü kişiler ve genelde bu karakterlerle örülmüş sonu iyi biten gerçeküstü olay kurguları hakimdir. Hayal mahsulü olan masalların altı yaş altı çocuklara okunmamasını kendi hayal güçlerini engelleyeceği ve bu yaratıkları gerçeklerden ayırt edemeyecekleri için korkacaklarını düşünen çocuk gelişim uzmanlarının önerisi, çocuğun günlük hayatından kesitler sunan hikayeler okumak. Böylece kendi yaşadıklarını kitapta da görmüş olacak ve eğer bir ders ya da anlam çıkarması gerekiyorsa bunu daha kolay kavrayabilecek.

Kırmızı başlıklı kız masalındaki, kurdun büyük anneyi yiyip daha sonra karnının yarılıp büyükannenin dışarı çıkarılması, çizmeli kedide, kedinin entrikalarıyla sahibini prensesle evlenmesini sağlaması ya da pamuk prenseste, prensesin kalbinin çıkarılıp kötü kalpli üvey anneye sunulması.. gibi masalların
gerçekten çocukları korkutmaktan başka bir işe yaramayacağını düşünenlerdenim ben de. Ancak konuşturulan hayvanların olduğu ya da masalımsı öykü de herhangi bir korkutucu faktör olmayan, çocuğun hayal dünyasına ket vurmayıp aksine ufkunu açabilecek, eğlenceli, gerçeküstü masallar da mevcut. Ben onlardan ikisini tanıtmak istiyorum şimdi. Redhouse Kidz Çocuk Kitaplarından çıkan Marisa Nuñez’in “Çikolata” ile Carmen Gil’in “Bütün Gün Esneyen Prenses” masal kitaplarını.

Çikolata isimli su aygırı Afrika ormanlarında kendi gibilerle ve en yakın arkadaşı olan maymun Çitlembik’le yaşar. Mutlu bir hayatları vardır. Çitlembik bir gün kulağına dayadığı aygıtla şehirden gelen sesleri dinlerken ‘şehirde herkesin kullanabileceği banyolar varmış” haberini çikolataya iletir. Bunun üzerine çikolata, ertesi gün elinde valiziyle şehrin yolunu tutar. Çıplak olduğu için çok dikkat çektiğini düşünüp şehirdekiler gibi giysi giymesi gerektiğine karar verir, üzerine kıyafetler alır. Çok acıkan çikolata bir restorana girip 20 tabak yeşil soslu sarı samanla 11 litre soda içer. Banyolara gider ve o gece otelde konaklar;



Çikolata o gece
üç yıldızlı bir otelde kaldı.
Yatak biraz fazla yumuşaktı,
geceliği de fazla kısa,
otelin tabelasının gördüğü yıldızların dışında
yıldız da kalmamıştı;
ama rüyasında ormanı ve gölü gören
Çikolata için o gece harikaydı.


Ertesi gün yaşadığı yere döner. Arkadaşlarıyla beraber çamur banyosu yapmaya giderler ve bunun dünyanın en güzel banyosu olduğuna karar verirler.

Pastel renkli resimleri, hikayenin iyimser sevecenliği çok güzel. Çocukların ve onlara bu kitapları okuyan bizlerin seveceğini düşünüyorum..
-*-*-*-

‘Bütün Gün Esneyen Prenses’te ise adından da anlaşılacağı gibi esnemesi hiç bitmeyen bir prenses konu ediliyor. Bütün gün esneyen prenses için, altın taçlı kral her çareyi düşünür. Karnının aç olacağını 'bu yüzden mi esniyor acaba' diye düşünüp İtalya'dan dondurma, Tayland'dan çekirge kızartması getirtir, işe yaramaz. Uykusu mu var acaba diye düşünür, kuştüyünden yataklar hazırlatır, onu eğlendirmesi için sarı fil getirtir, hiç biri işe yaramaz. Prenses esnemeye devam eder, esnemek bulaşıcı olduğu için kral, kraliçe ve bakanlar, hatta bahçıvanın kedisi ile köpeği bile hep esner. Prenses bir gün gezintiye çıktığında uşağın oğluyla arkadaş olur ve onunla bir prensesin oynaması yasak olan oyunların hepsini oynar. Esnemesi geçer. Artık kral, kraliçe ve bakanlar hatta bahçıvanın kedisi ile köpeği bile esnemiyordur. Prenses bile olsa, bir insanın kalbini ancak iyi bir arkadaşın mutlu edeceğini anlatan kitap, sıra dışı prenses çizgileriyle, stilize çiçek desenleriyle ve pastel renklerle resmedilmiş. Aynı zamanda İspanya Kültür Bakanlığı tarafından Resimli Çocuk Kitabı dalında ikincilik ödülü almış. Çok güzel. Saklanası kitaplardan..

Prenses esnemeye son vermişti.
Kral, kraliçe ve bakanlar…
hatta bahçıvanın kedisi ile köpeği de
esnemeyi kesmişti!
Prensesleri
ne İtalya’nın dondurması,
ne kuştüyü döşekler,
ne de sarı filler mutlu edebilir.
Bir insanın kalbini,
ancak iyi bir arkadaş aydınlatabilir.


buradaki yazımdan..

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Gece:)
Kitaplarin kisa özetlerini ve kisa yorumlarini okuyan herkes kendisine ve cocuguna ugun kitaplari kolaylikla secme imkanina sahip. Bu tanitimlarin sayesinde kitapcida saatlerce inceleyip 2Acaba icerigi, resimleri, konuyu ele alis bicimi cocuguma uygun mu" diye düsünüp, saatlerce "Hangisini alsam acaba" karmasasini yasamayacak anne babalar.
Cikolata ve Bütün Gün Esneyen Prenses kitaplarinin Türkcelerinin olmasina cok sevindim. Bundan sonra Türkiye´den kitap ismarlayacagim zaman mutlaka bu blogdan yararlanacagim.
Emegin icin tesekkürler
Nil Tuncali

gece dedi ki...

beğenmene çok sevindim nil. çok teşekkürler.

imo dedi ki...

gece ciim,
aslında yorumum sadece bir bölümüyle ilgili olacak yazının.
ben çise hanıma 1,5-2 yaşından beri masalları okuyorum,tabiki biraz daha sabredebilseydim keşke dediğim olmuyor değil zaman zaman.
bu masallardaki kötü kalpli üvey anne olayı ilgimi çekmişti mesela çünkü neredeyse içinde çocuk olan tüm masallarda bir anne kaybı arkasından gelen bir üvey anne var.bana babaların nasıl olupda böyle bir gaflete düştüğünü düşündürmüştü.aslında belkide bir çeşit korunma ve kurtulma yolu öğretiyor olabilir diye düşündüm sonra yani kayıtsız şartsız kabullenmek yerine.veya biz büyüklere özellikle erkeklere küçük bir çocuğu sırf anne olduğu yada kadın olduğu için güvenip başka bir kadına gönül rahatlığıyla emanet etmenin yanlış olduğunu anlatıyor olabilir diye.2-3 yaşındaki bir çocuk başına bir üvey anne geldiğinde ne yapabilirki???
bunun gibi birde kötü kurt var kırmızı başlıklı kızdaki ve 7 keçi yavrusunun evine gelen kurt gibi.ben onuda faydalı buluyorum,yani dışardaki herkezi evindeki insanlar gibi sanmasını engelliyor ve kötülerin herzaman dürüst yaklaşmadıklarını görmesini sağlıyor diye düşünüyorum.
yanlız şu prensle evlenme olayları beni çok bozuyor :Pyani bir kızın hayattaki tek ideali güzel olmak ve bir prensle evlenmekmi olmalı???

Sermin dedi ki...

6 yaşından sonra soyut işlemler dönemine geçtikleri için masallar daha küçük çocukları etkileyebiliyorlar. Gerçek zannedip uyku bozukluklarına bile yol açıyor. aynen okul öncesi dönemdeki pek çok çocuğun spider man'i izleyip ardından uçacaklarını zannedip kendilerini balkondan atmaları gibi. çocuklarımıza neyi okutup nyi izlettiğimizi dikkatle seçmemiz lazım. Güzel yazılarınız için teşekkürler Gece

Adsız dedi ki...

neredesiniz?merakla bekliyorum sizin yeni yazılarınızı...

Adsız dedi ki...

The information were very helpful for me, I've bookmarked this post, Please share more information about this
Thanks