16 Temmuz 2007 Pazartesi

Küçük Kutup Ayısı - Hans de Beer / Beyaz Balina Yayınları


Hans de Beer'in "Küçük Kutup Ayısı" serisi yedi kitaptan oluşuyor. Ben, bizde olan üç kitabından bahsedeceğim. Her kitapta arkadaşlığı, yardımlaşmayı anlatan yazar aynı zamanda kitabın resimlerini de çizmiş. Kesinlikle çok güzel resimler ve hikayeler. Hala piyasadayken alınmasında fayda var.

Küçük Kutup Ayısı, Beni Eve Götür!'de, babasının ona 'dünyada okyanustan daha güzel birşey yoktur' diye anlattığı kaplan Sasha'nın, kaybolmasını, küçük kutup ayısı Lars'ın ona yardım etmesini, eve dönüş yolculuğundaki serüvenini ve arkadaşlıklarını anlatıyor.

Küçük Kutup Ayısı ve Köpek Yavrusu'nda yine Lars, kaybolmuş bir köpek yavrusuna yardım ediyor. Yolda avcılarla kaşılaşılınıyor. Köpekler önce Lars'a hırlıyor sonra yavru köpeği kurtardığı için ona minnetlerini sunuyorlar. Ve köpek yavrusu Floe Lars'dan ayrılırken onu hatırlaması için tasmasını hediye ediyor. Buzlarla kaplı kuzey kutbunda geçen sıcacık bir hikaye..

Küçük Kutup Ayısı ile Cesur Küçük Tavşan'da ise, korkak, ürkek bir tavşanın zor durumda kalan Lars'a yardımı anlatılıyor. Kutup merkezinin çöplüğünde her zaman çok güzel yiyecekler bulan Lars, tavşan Hugo'yu oraya yemeğe davet ediyor, korkan tavşan önce itiraz ediyor, sonra kabul ediyor. Lars merakına yenilip kutup merkezine girince başı biraz derde giriyor ve Hugo onun oradan kurtulmasına cesurca yardım ediyor.

Kitabın üzerinde "4 yaş ve üzeri" yazıyor ancak biz 2,5 yaştan itibaren okuyoruz. Büyük boy, kuşe kağıt. 3-4 lira civarı.

Erken Çocukluk Kitapları / Tubitak Yayınları



Tubitak'ın çıkardığı tüm kitaplar (hem yetişkinlere hem çocuklara) uygun fiyatlı ve uzun araştırmalar sonucu oluşturulmuş. "Erken Çocukluk Kitaplığı" serisinden her yeni bir kitapla karşılaştığımda ya da biz de olmayanıyla düşünmeden alıyorum. Kitapları hikayeler uydururak anlatıyoruz. Bizde olanlardan "büyüklükler", "zaman", "1001 hayvanı bulun", "ölçmeye başlamak", "karşıtlıklar", renkler", "saymaya başlamak".. kitaplarını önerebilirim.

0-8 yaş arası seride, kitaplar büyük boy ve ortalama 3 lira civarı..

15 Temmuz 2007 Pazar

Pisi Kedi - Lara Jones / İş Bankası Yayınları..


Pisi Kedi'nin Çiftliği İş Bankası Yayınlarından çıkan "pisi kedi" serisinden bir kitap. Çocukların kitapla tanışmasını sağlayacak, güzel çizimler ve renklerle dolu. İçinde ufak pencerelerden bir sonraki sayfadaki hayvan sorugulanıyor ve pencerede o hayvan gözüküp çocuktan onu bulması isteniyor. 0-2 yaş çocukları için uygun bir kitap. Yalnız fiyatı epey yüksek. Ben 15 liraya almıştım, net üzerinden 13'e satıldığını gördüm ki bu da yüksek.

Pisi Kedi'nin Mutlu Günü de yine "ilk kitaplarım" kategorisine eklenebilecek kitaplardan. Büyük boy, kalın kağıda resmedilmiş. Her sayfada pisi kedi farklı birşey yapıyor. Birinde saklambaç oynarken, diğerinde annesiyle mutfakta kek pişiriyor, bir diğerinde yine annesiyle alışverişe çıkıyor. Gizlenmiş nesneleri ya da arkadaşlarını çocukların kitaba dokunarak bulması eğlenceli ve kitabı sevdirici öğeler. Bunun fiyatı da 17 lira civarı. İş Bankası yayınlarının güzel kitapları var fakat fiyatları üzerinde bir kez daha düşünseler hiç fena olmayacak :)

Bu serinin diğer kitapları(tık)

12 Temmuz 2007 Perşembe

Pırıltılı Kitaplar / Remzi Kitabevi

Pırıltılı Kitaplar dört kitaptan oluşuyor. Karton kağıda, bazı yerleri kabartma usulüyle içine janjanlı kağıt döşenmiş, kolay eskiyecek gibi değil, çocuk evirip çevirip defalarca bakabilir. İlgi çekici. Şiirsel bir dille, sayfalar dörtlükler halinde anlatılıyor.

mesela;

Denizde Bir Macera

Engin denizin gizemli derinliklerinde,

bir balıkçık yaşardı annesiyle birlikte.
Mercan'dı adı, duramazdı yerinde,
annesini beklerdi sıkılarak evinde.

Mercan annesinden habersiz evden ayrılıp gezintiye çıkıyor ve bir çok deniz canlısıyla karşılaşıyor. Bunlardan bazılarıyla dost oluyor, bazılarından korkuyor.





Ormanda Bir Parti
Sevimli fil Tombik bir ormanda yaşardı,
ama hep yalnızdı ve buna pek şaşardı.
Sevimliydi ama biraz da çekingendi doğrusu,
bu yüzden yoktu ne arkadaşı ne de dostu.

Yavru fil tombik, çekingen olduğu için hiç arkadaş edinemiyor. Bu duruma üzülen filin annesi, maymunla bir plan yapıp yavru fil için sürpriz bir parti hazırlıyor. Yavru fil önce çekiniyor ve partiye katılmak istemiyor ama annesi ısrar edince kabul ediyor. Çok güzel arkadaşlar kazanıyor, çok eğleniyor. Parti için hazırlanmış masadaki kekler, pastalar.. çocukların iştahını kabartabilir, kitabı okuduktan sonra tedarikli olmakta fayda var. :)

Benim kuzular bu iki kitabı da çok seviyor. Defalarca okutturuyorlar. Zaten seçimi de kendileri yapmışlardı. :) Her biri 7,5 lira.

11 Temmuz 2007 Çarşamba

Bambu İlk Sözlüğüm / Net Yayıncılık


Karton kağıda, stilize resimler ve canlı renklerle resmedilmiş nesne, hayvanlar, meyveler, banyo gereçleri, oyuncaklar vs yani çocuğun hayatında bir şekilde yeri olan objelerin olduğu kitap 150 sözcük ve resimden oluşuyor.

Uzunca bir müddet beraber sayfalarını çevirip, bu nedir, ne işe yarar diye anlattıktan sonra (henüz konuşmayı bilmiyorlarken bile) konuşmayı öğrendiklerinde kitabı çocuklar okumaya başlıyor. Bu yüzden anlatımlı hikaye kitapları gibi çocuğu teşfik edici bu tip resimli sözlükler de faydalı.

20 sayfalık kitabın ederi 15 lira.

10 Temmuz 2007 Salı

Kişisel Çocuk Kitapları / Pipa Pipa-Zat Yayın




Yıllar evvel bir arkadaşımın çocuğuna hediye olarak bu kitaplardan bir tane hazırlatmıştım. Genelde 4-10 yaş arası çocuklar için önerildiğinden bizim için hala erken ama yakın zamanda kendimiz için de yaptıracağım.

Bu masal kitaplarında, kahraman, çocuğunuz ya da seçtiğiniz çocuk oluyor. Hikaye içerisinde seçilen çocuğun arkadaşlarının ismi de geçiyor. Düşünüyorum da benim böyle bir kitabım olsaydı sanırım ömür boyu saklardım. Çok özel çünkü.

İnternetten sipariş veriliyor. Seçilen kitaba göre, çocuğun ismi, en yakın kız ya da erkek arkadaşlarının ismi, yaşadığı yer, yaşı vs. talep ediliyor ve kısa süre içerisinde gönderiliyor. Kaliteli materyal kullanılıyor (en azından ben aldığımda öyleydi). Fiyatı kargo dahil 16 lira, bence değer :)

2 Temmuz 2007 Pazartesi

Dahi Bebek Uygulama Gereçleri / Dika





Bu kitaplar da yine çocuğun kitapla tanışmasını sağlamak için iyi bir başlangıç. Büyük-küçük kavramlarını, ortadan ikiye ayrılmış spiralli kitapta eşleştirme yaparak buluyor çocuk. Resmi tamamlama'da da yine ikiye ayrılmış sayfalarda bir hayvanın ya da objenin diğer yarısını bulmaya çalışılıyor.

Bu hem eğitici hem de eğlenceli bir faaliyet. Karton kağıda, canlı renklerle resmedilmiş. Ben tanesini yaklaşık 15 liraya almıştım.

1 Temmuz 2007 Pazar

denememe




remzi kitabevinin sürprizli kitaplar serisinden bunlar. 1 yaşından sonra gösterilebilir çocuklara. piyasada bulmak zor olabilir ama nette resimlerini ararken bikaç yerde hala satıldığını gördüm.